April goulash

 

This is a small collection of pictures taken this April which didn’t have a posting of their own.

The Northern Shrike foraged in Kokanee Park for rodents for about three weeks this month before heading north.

The shrike rarely sings but one time in mid-month it let forth. Photo by Cynthia Fraser.

And then it flew in search of prey. Photo for Cynthia Fraser.

This picture of a toadlet was taken on April 20, which is surprisingly early. 

Canada Goose parents supervise their seven chicks.

A Downy Woodpecker was foraging for comestibles.

This confusing picture of Tree Swallows shows the changing of the food supplier for chicks. One parent is leaving the nest and another is arriving. The job is endless.

 

Posted in birds, herptiles | 2 Comments

Pelicans

 

The White Pelican is a big bird — it is probably the biggest bird we get. Mind you, the Trumpeter Swan is a bit heavier, but a tad smaller.

Although we get the Trumpeter Swan with far greater frequency, I have only seen the White Pelican a few times at the south end of the Main Lake, from which it probably heads to the prairie provinces to breed. Occasionally they have been seen travelling down the West Arm of Kootenay Lake (where I live). These are probably ones that are headed for the only pelican breeding place in B.C.: Stum Lake, about 60 km to the west of Williams Lake.

Today, eight of them were here travelling west along the West Arm. It was the first time I have seen this bird in its breeding garb.

Eight pelicans are coming along the West Arm of Kootenay Lake. Photo by Cynthia Fraser.

As they get closer they fan their tails and drop feet preparing to land.

When closer, they temporarily change their minds.

A yellow plate forms on the bill of a breeding adult. It vanishes when eggs are laid. It is the first time I have seen this plate.

Then they landed. The odd structure around the eye is mysterious.

 

Posted in birds | 6 Comments

Killdeer mating

 

Recently I observed a pair of killdeer courting and mating at Kokanee Creek Park. Later in the same day, it happened again! Twice in one day!

At first, I only heard killdeer vocalizations. Remaining very still, I spotted a single killdeer standing, feeding and walking near the creek. By watching and listening, I realized it was communicating with another killdeer nearby.

The second killdeer was sitting on the ground with its tail spread, as if it were nesting.

However, I believe it was a male doing nest-scraping and courting vocalizations because it stood up and sat back down several times, spreading its tail towards the other killdeer and tossing out items with its beak as if to demonstrate its nest-building prowess.

After a bit of nest-scraping and pair-contact vocalizations, the two killdeer began walking around and near each other. To my surprise, the nest-scraping male, hopped up to ride atop the back of the other killdeer!

The female walked around with this male on her back for several seconds. As the male balanced and shifted his feet, the female tail feathers began to rise and the male seemed to wiggle slightly backwards. Suddenly, within a fraction of a second, the male leaned to the side and copulation occurred.

After this, the male dismounted and they both walked off in different directions while continuing to hunt and eat insects. This next photo was taken a few hours afterwards, during their second sexual encounter as dismount was occurring.

Killdeer pairs stay together for the breeding season. If an encounter is successful, egg laying will occur about a day after fertilization, followed soon by about 25 days of nested egg incubation, and the classic killdeer broken-wing nesting distraction behaviour that my father photographed in 2015 within 90 metres of this pair’s current breeding territory. 

Lake levels are currently low and expected to rise significantly in this pair’s breeding territory over the next months. I hope they build their nest on high enough ground.

 

Posted in birds | Tagged , , , | 5 Comments

Flying blue

 

Mountain Bluebirds have been with us for a short time now, but they do not appear to be as numerous as last year.  So far I have only seen the male. Maybe it is the cold weather.  Hopefully, they’ll stay a while before they move farther north.

I looked at a slice of the pictures of this bird found on the Internet and discovered that most show it perched rather than flying. However, buoyed by my experiences last year, I decided to try to catch it in flight. Unlike last year, so far there are no shots of it flying with food.

Okay, one shot of it perched, albeit one that is unusual by showing a spread tail.

Although flight shots generally show much more wing, they are more difficult to get. Photo by Cynthia Fraser.

Banking in a tight curve is a shot I did not get before.

This is one of my favourite shots.

The bluebird has an undulating flight pattern whereby it spends part time with its wing tucked.

The object of each foray is to capture the bugs and insects on ground.

 

Posted in birds | 7 Comments

Antler buds

 

Deer grow their antlers anew each year. And although it is variable, the new antler buds usually appear in April. Yesterday, I saw two white-tailed deer, each with antler buds. After a winter with no sightings of this deer, it was a pleasure to see them. But, there was a variant that makes the observation more interesting.

About two years ago, I wrote a posting, antler rhythm, in which I showed many pictures of the grow of the antlers of the white tailed. Since that time, I have only managed one addition of joisting that would be worth adding to that posting: pre-rut sparring (4th picture). Maybe yesterday I added another.

There were two males, but only when I examined the pictures did I realize this and that they both had antler buds. One can be seen in front of the right ear on this deer.

This male is not only more obvious with its one antler bud and its one broken antler, but it also presents a problem that might be worthy of my two-year-old summary: What will happen next? Does he grow only one antler and retain the broken one, or will he shed the broken one and grow two?

 

Posted in mammals | 1 Comment

Crossbills here

 

The Crossbills are still at the Park.

This White-winged Crossbill is a female.

 

Posted in birds | Comments Off on Crossbills here

Kinglets

 

Two things came together for today’s posting: the 2023 Creston Valley Bird Festival used a picture of a Golden-crowned Kinglet on their annual poster; my daughter, Cynthia, found and introduced me to the bird. Now, both of these events were about only one type of bird, but there are only two kinglets that visit us, so let’s treat them both. 

Kinglets are very small birds, about the size of hummingbirds and so about half the size of a Black-capped Chickadee. They move about frenetically, often high in the trees and so are rather difficult to spot and photograph. Kinglets (little kings) get their name from their coloured crown. 

Kinglets are most visible in early spring and late fall when a number of them are passing through the area.

We start with the Ruby-crowned Kinglet, but as all the ones I have seen were in an April, these are all from earlier years. Then presented are the recent Golden-crowned Kinglets.

This Ruby-crowned Kinglet seems to lack a coloured crown. That is either because it is a female (which does lack it) or a tranquil male (for which it is hidden).

When excited, the male Ruby-crowned Kinglet will display a red crown.

These red feathers were displayed in response to a scratching.

Both sexes of Golden-crowned Kinglets show the coloured crown.

When the Golden-crowned Kinglet is excited its golden crown become flecked with red.

Launching shots are more likely due to the frenetic behaviour. Photo by Cynthia Fraser.

A Golden-crowned Kinglet snacks on a fly.

 

Posted in birds | 6 Comments

Crossbills

 

Unusual birds have been visiting Kokanee Creek Park: the White-winged Crossbill. Our area is on the southern edge of its range. I have seen it around here a few times, but never in the same place.

The bird is named for its crossed bill: its two mandibles do not meet at a point, although more of the birds have the lower mandible crossing to the right than the left.  When born their beak isn’t crossed but becomes crossed about the time they fledge.

This odd adaptation results from how it extracts its favourite food: the seeds from conifer cones. This search for cone seeds, in turn, causes it to roam widely over the northern woods. It seems to not have a regular nesting place or time. It has been seen to nest any time in the year where there is a good supply of food.

This is either an adult female or a juvenile male. Photo by Cynthia Fraser.

The adult male’s body is red but black wings have two white bars. Photo by Cynthia Fraser.

 

Posted in birds | 3 Comments

Flirting grouse

 

I only rarely see a Ruffed Grouse, and to see two is a treat. Today, I saw a male and female checking each other out. Now, they might have mated had I not travelled by, but who knows.

I managed a satisfactory picture of the female.

But the male (raised ruff, spread tail) was behind a tree and promptly left. Oh well, it is springtime so I will keep watching.

As a langniappe, I offer a feasting red squirrel. It is eating the seeds from a cone.

 

Posted in birds, mammals | 7 Comments

Mobbing birds

 

Mobbing in birds is an anti-predator activity in which smaller prey mob a larger predator by cooperatively attacking or harassing it. It is usually done to protect offspring. Behaviour includes flying about the predator, dive bombing, loud squawking and defecating on it. The smaller prey are usually quicker and more manoeuvrable than the larger predator, making it difficult for the mobbing bird to be captured. 

My blog postings are usually preceded by taking a picture of the event. Not on this occasion; I did not recently see any mobbing. Rather this posting was prompted by Bob McDonald’s C.B.C. programme, “Quirks and Quarks“. Mr. McDonald interviewed Madeleine Scott, an Oregon scientist, about mobbing of the Northern Pygmy Owl, and she observed that these mobbing events were more likely to happen during the spring and summer seasons, when food becomes more abundant for the songbirds.

Now, I have seen many Pygmy Owls but have never seen them mobbed. But I only see this owl during the winter in the valleys, apparently not the time when they are mobbed. During the breeding season around here, this owl heads high in the mountains. Apparently Ms. Scott conducted her experiments on the broad eastern Oregon plains where there was no opportunity of altitudinal migration. Presumably, the mobbing happens around here in the mountains.

Nevertheless, it seems a good time to give mobbing a brief, backward look.

This is a local Northern Pygmy Owl seen recently. OK it is not being mobbed but I do note that the first owl I ever saw in the wild was revealed by it being mobbed. 

A Tree Swallow is mobbing a Great Blue Heron who has chosen to park close to the swallow’s nest. Repeated fly-bys of the swallow and its partner finally drove the heron off. 

A Crow goes after a juvenile Bald Eagle. There was often more than one mobbing bird, but only one is usually caught in a picture.

A Tree Swallow harasses a juvenile Bald Eagle.

And again.

I don’t know if this standoff between the Black-billed Magpie and Bald Eagle is mobbing or not.

A raven goes after a Red-tailed Hawk.

Two Steller’s Jays harass a Red-tailed Hawk.

This Northern Goshawk was being actively harassed by some ravens. It was perhaps the only reason I was able to get close to it.

 

Posted in birds | 6 Comments