Face-on Trumpeters

 

It has been an unusually good year for Trumpeter Swans (but a poor year for irruptives). As a result, the opportunity has arisen to catch the trumpeters in less common situations. In this case, it was face-on activities. 

Some of the Trumpeter Swans before they took to the air.

The trumpeter is the heaviest bird in North America. So unlike some lighter waterfowl, it cannot just spring into the air to start flying. It must run for 90 metres or more across the water to pick up speed. Here can be seen the separate splashes made by the alternate feet pushing against the water as it runs.

Two photographs in sequence show a Trumpeter Swan running across the water straight towards the photographer.

When flying, the feet are tucked up out of the airstream.

But when coming in for a landing the feet are lowered to provide drag to slow the bird.

At the last moment, the feet are rotated to provide a break on the water.

 

Posted in birds | 10 Comments

Spread-winged trumpeters

 

One of the most spectacular things to see a swan do, is for it to stand up in the water and spread its wings. They don’t seem to do this very often, but I wondered what triggered the activity. I think I have figured it out.

Here is the object of the exercise. While normally in the water, the wings are tight by the swan’s side, now they are spread as if flying. But a swan does this only for a short time, maybe once (or a couple of times) a day. Why?

Early one morning, I then went and spent a long time quietly watching a group of about 18 swans. It gave strong credence to my suspicion.

The day began with feeding in the shallows. This went on for some time.

Next began a session of preening. This is where the swans repair their feathers. Among other things, the swan uses its bill to interlock feather barbules that have become separated. I speculated that although feathers might now be repaired, many could still be misaligned, one feather to the next. This is where the spread wing comes in.

This swan is part way through its wing spread. It will take a few more flaps to straighten all the feathers.

Not all spread-wing sightings were made by a solo swan (or in presence of a partner). A number were made in a small crowd. Juveniles also spread wings.

In the end, one of the greatest tests that the spread-wing was just a part of preening is the numbers. There were about 18 swans in this group and about the same number subsequently stood and flapped their wings. 

But, it is a grand conclusion to feeding and preening.

 

Posted in birds | 5 Comments

Some swan features

 

We have two indigenous species of swans here: Tundra and Trumpeter. But, neither species lives here permanently because they winter to the south and breed to the north. We see them frequently as they pass through, for they are both large and are highly visible on the open waters of lake and stream. Ten to twenty years ago, the most common swan seen around here was the Tundra; for some time recently, it has been the Trumpeter.

Distinguishing between the two of them can prove difficult. Although they are different in  size and breed in different places, when seen in isolation, they look very similar. David Sibley has written a web page on Distinguishing Trumpeter and Tundra Swans <https://www.sibleyguides.com/2006/02/distinguishing-trumpeter-and-tundra-swans/> which has guided some of the observations below. But, all the illustrations are from recent Trumpeter Swans. This has been a good year for Trumpeters, so much so, that these features will be spread over two postings.

After the age of two or three, most adult swans travel in pairs. They usually mate for life. 

The swan’s plumage is all white… well, not always. The orange/brown staining on the head and neck is from the iron-rich water that they feed in. Both Tundra and Trumpeter Swans can experience this.

Swans sleep on water or land usually at night. These two are napping during the day. 

A careful look at these five swans, shows four grey ones and one white one. The juvenile grey would have vanished about two months earlier in Tundra Swans. By mid-January virtually all Tundra Swans have acquired some white scapulars, while Trumpeters are still in full juvenile plumage. This picture was taken on February 10. These are Trumpeters.

A juvenile Trumpeter with mottled plumage flies behind an all-white adult.

And they fly off. 

 

Posted in birds | 8 Comments

Trumpeter Swans

 

Swans do not make their home here. They live to our south in the winter, and to our north in the summer, but they pass through this region twice a year in transit. Indeed, as they come through in dribs and drabs, a few might appear at the Lake at almost any time during the cold months. 

Today there were a dozen trumpeters in the shallows off Kokanee Park. Here are two.

 

Posted in birds | 8 Comments

Mule Deer

 

 This posting revisits one picture of the latest December goulash, the male mule deer. The caption I wrote at the time was: “He looks remarkably young with his small barely branching antlers. Yet, he has a spouse and has sired a fawn, to which he is very attentive.” This is the picture I showed.

Certainly in a closely related species, the buck of the whitetailed deer ignores his young and leaves the job of raising it to the female. So might not the buck of the mule deer do likewise? But, I had not seen it, and what I had observed on this occasion was this male was being most solicitous to the fawn. So, I wrote it as I thought I saw it. Yet, there is another interpretation and it is offered by Ed Beynon of Castlegar. He notes:

As a reformed ungulate hunter I want to comment on the dialog re the young mule deer buck.  Generally ungulate males never recognize their offspring. My take on the young buck is that he is the doe’s 2021 fawn, the fawn is her 2022 fawn and that they are playmates/buddies.

Ed Beynon’s analysis is undoubtedly correct, and the young buck and the fawn are siblings rather than parent and child.

Here are the other actors in this minor scene which took place when the older deer crossed though a barb-wired fence but the young fawn found it difficult.

This is the mule-deer doe who easily crossed the fence.

Here is this year’s fawn who struggled with the fences.

Here , the older sibling looks for a way through the fence maze for the younger one.

 

Posted in mammals | Comments Off on Mule Deer

Pygmy Owl

 

Now is the time to see the Northern Pygmy Owl. Well, we have it year round, so why select now to see this daytime hunter? Well, for most seasons, it hangs out at higher elevations, a mountainous area that has a low population of humans. But come winter time, the Pygmy Owl often comes to the valley bottoms and hunts small birds such as irruptives.  

I found the Pygmy Owl on the North Shore of Kootenay Lake on Sunday, but it was perched high in distant trees, so I returned the next day. It was now hunting close to the ground beside the road. One thing about these owls is that not only do they hunt in daytime, but they are not particularly sensitive to humans. So park beside one and take its picture. 

 

Posted in birds | 5 Comments

Bobcat

 

Last year closed with a picture of a visiting bobcat. It was the last time I expected to see it — but yesterday at noon, it was again on my deck at a place that all the little birds hung out as they eat.

As this is a uncommon observation, and the bobcat looks somewhat like an ordinary domestic cat, it is worth examining. I start with the bobcat leaving.   

The bobcat is nearly twice as big as a domestic cat, although when seen alone this is more difficult to notice than some its other features. This cat did sit beside a feature on the deck, which was subsequently measured to show its shoulder height was about 36 cm. The more striking feature of the bobcat from behind is its short tail after which it is named: a bob cat. The tip of the tail has black on the top, unlike the lynx with black top and bottom. The ears have black tufts sticking out the top, and white on the ear’s back.

As the bobcat was leaving the deck, it looked up at me. Its ear tufts are readily apparent.

My favourite shot of the bobcat is this one where it was deciding whether to leave the potential feast of little birds. Its black ear tufts and a one white ear spot are visible. Who knows whether I will see it again?

 

Posted in mammals | 1 Comment

December goulash

 

This is a small collection of December’s pictures that lacked a posting of their own. December was an unfortunate month that was remarkably cold during its middle portions with animals and observers biding their time. Nevertheless, there were some truly delightful observations. They are presented in the order they were observed.

This is a young male mule deer. He has all the characteristics: black-tipped white tail, dark forehead, and largish ears (after which he gains his name). He looks remarkably young with his small barely branching antlers. Yet, he has a spouse and has sired a fawn, to which he is very attentive.

We are near the northern boundary of the winter population of the Varied Thrush. Sometimes the bird is plentiful as it explores its northern boundary; at other times, it seems absent. On this occasion it was plentiful.

A male Pileated Woodpecker was probing a utility pole for grubs. 

In the early hours of the morning, a bobcat stopped by my home. It was only the second time I had seen this animal. On its wanderings, it came within about a half metre of me. One might think that this could be a ordinary house cat. But no, it was considerably larger, and do admire the small short black tufts on the ears.

 

Posted in birds, mammals | 6 Comments

Megafauna kids

 

By the time December comes, the megafauna kiddies from last summer are beginning to get larger, but are still much smaller than the adults. Here are two.

A juvenile of this year accompanies adults in a herd of bighorn sheep.

Later, the juvenile looks over a snow bank at the interlopers.

An herd of elk contained a half-dozen females but only one juvenile. This is an adult whose snout is flecked with snow from scrounging on the ground for things to eat.

While the adults scrounged for food, the juvenile just stood still and waited.

 

Posted in mammals | 6 Comments

Glory

 

The glory is a beautiful phenomenon that is only rarely noticed. Its rarity results from the requirement that your shadow must be cast down onto a cloud in the centre of the glory. Mind you, to see your shadow in the centre, you must be fairly close to the cloud, but that was normally the case when seen from a mountain. Thus we get names for it like the Brocken bow and spectre (19th century, Germany) and Buddha’s light (a couple of thousand years, China). The name, glory, is rather old and speaks to the assumed beatification of the person whose shadow appears surrounded by the colourful rings of light.

One of the easiest ways to see it these days is from an airplane, although the type of cloud, the wings, and the seat position often prevent a sighting. As such it is rarely noticed, plus the height of the plane above the cloud usually eliminates the shadow. It has been seen from mountains around Kootenay Lake, but flying in and out of the region provides the easiest observations.

The glory is often seen together with the cloudbow, so, there is an overlapping drop size that is common to both phenomena. Yet, it isn’t perfect. The cloudbow seen earlier lacked a glory (drops a bit too big?), and this glory lacks a cloudbow (drops too small?).

The glory seen on the stratocumulus when flying out from Kootenay Lake is a phenomenon of single scattering. Notice that it isn’t seen in gaps between the clouds where photon penetration has resulted from multiple scattering. The pattern is a series of concentric rings with reddish to the outside and bluish towards the centre. There is a faintly visible third ring. The aircraft is too high above the cloud for a shadow to be seen.

 

Posted in weather | 1 Comment