Grouse display

 

Maybe I am not all that observant, but I rarely see a Ruffed Grouse in display. Although it presumably happens a few times a year, I have seen it only about once every four years.

A display involves a male with a spread ruff around the neck and a spread tail. It is usually used to persuade a female, but not always. These pictures show three at four year intervals.

The first sighting did not involve a female. It was in October (2014) and as far as I could tell, was an exercise in displaying dominance among younger males.

The second display was in late March (2018) and there was a female being enticed.

The third display was this morning (mid-February 2022) and a female was seen there during the day. (It may have been a practice in that it is a month and a half earlier than the previous shot taken in late March.) There was a spread tail, but it was substantially hidden by trees. However, it does look a little different: the ruff completely enclosed the head, and it was of a substantially lighter hue.

 

Posted in birds | 6 Comments

Bohemian Waxwings

 

A week ago, I posted pictures of a winter visitor to the valley bottom: a Pygmy Owl. Given its preferences, this owl would prefer to go after irruptive birds. This week many irruptive birds, Bohemian Waxwings, arrived about a hundred metres from where the Pygmy Owl had been. The owl’s timing was a bit off.

When irrupting, Bohemian Waxwings travel in great numbers, a few hundred together. They find a staging tree next to a berry tree. From there, they travel in smaller numbers to feed on the berries. 

A view of a quarter to a third of the birds await their turn in a staging tree.

A small group flies from the staging tree to feed on rowan berries (mountain ash).

The waxwings are voracious. Two of them have berries in their throats.

As the rowan berries hang below the twigs, the birds often often grab them upside down.

Here, one bird grabs a berry and another is about to.

Repositioning the berry.

Having swallowed a berry, a waxwing flies back to the staging tree.

Pictures two and three courtesy Cynthia Fraser.

 

Posted in birds | 8 Comments

Pygmy Owl again

 

The Northern Pygmy Owl is an inconspicuous little owl — at least it is for much of the year. It resides in the uplands where its small size makes it difficult to be found amidst the vastness of all the foliage. 

For a few months in the winter, it might come to the valley bottom where it perches atop trees or on well exposed branches. The key word is might. Some winters it is evident, some it is not. Mind you, it is only about the size of one’s fist, but it is readily visible and not easily spooked by humans. 

This picture was purposely not cropped closely to show that despite its diminutive size, it is easily spotted among the bare branches. Further, it has no particular difficulty in being around people.

This rather odd picture needs an explanation. The pygmy owl has lowered its head as it looks for the antics of some tasty voles below. We see the top of its head and the two fake eyespots on the back of its head.

However, the pride of place goes to this larger-than-life shot of the pygmy owl scratching under its chin. Not only is its claw raised, but its eyes have been covered by the nictitating membrane, a translucent third eyelid present in some animals.  

 

Posted in birds | 9 Comments

Coyotes

 

Derek Kite provided me with a shot of a coyote taken at the Blaylock beach yesterday. This was one of three travelling along the shore.

On the strength of his observation, I went back and looked at my various coyote shots and, yes, there is a preponderance of them in the late winter. This is presumably the time when the coyotes are hungry and come down to the valley bottoms looking for food.

In this shot by Derek Kite, it is clear that the coyote travelling along the shore is not alone as there are some fresh foot tracks just below its forepaws.

 

Posted in mammals | 5 Comments

Sunset

 

The sky is not always gunmetal grey in the winter.

 

Posted in weather | 9 Comments

Pygmy Owl

 

The Pygmy Owl lives in the alpine forest for most of the year, but in winter, it moves to lower elevations. Here it feeds on songbirds, particularly irruptive birds, a bird which occasionally migrates to a southern area in large numbers based mainly on food supply rather than a hormonal change.

So far this winter there have been a few irruptive birds, but not enough to satisfy the Pygmy Owl’s appetite. Consequently, there seem to be few Pygmy Owls around.

Saying there are few, doesn’t mean there are none. Here is a Pygmy Owl high in a tree.

 

Posted in birds | 5 Comments

Hints of eagle love

 

Bald Eagles are early breeders. But, January? Well, it seems so.

The early part of this minor drama was seen but not recorded. A female eagle was sitting on a branch and suddenly began to call. Soon it was visited by another calling eagle.

A male eagle landed a little farther out on the branch and both called incessantly. This picture was taken by Cynthia Fraser.

Once they settled down on the branch, it was easy to tell which was which. Among raptors, the female is bigger. Bald Eagles mate for life.

 

Posted in birds | 5 Comments

Ravens and mice

 

Ravens have intelligence. Indeed, lab studies demonstrate that ravens will cooperate on a project that requires two of them. If yesterday’s test is a measure, they regularly cooperate on a joint exercise in the wild. Mind you, it all happened prior to any observations, but the results seem obvious. 

Two ravens had set on a mouse nest, and each then grabbed a victim. They were seen first when they flew off together to utility poles on opposite sides of the road to eat them.

On the north side of the road was seen a mouse whose head had already been eaten.

A closer view was obtained from the raven on the south side of the road.

The south-side raven was tossing fur around to get at the meat.

 

Posted in birds, herptiles | 3 Comments

Dipper caviar

 

Kokanee Creek is thickening with gorgeous surface and anchor ice as temperatures plummet and remain below freezing this week.  Yet, dippers seem undeterred. Dippers appeared to delight in the variety of expanding new ice perches.

This dipper dove off of a sheet of surface ice, and resurfaced with several Kokanee eggs. Dipper with 2 Kokanee eggs in open beak

This dipper waded and dove off ice in the upper regions of the spawning channel and emerged with what I first thought was a worm, until I saw the eyeball and then assumed it was a fry. Turned out to be an alevin. During the winter, fertilized eggs develop in spawning channel gravel, eventually hatching into tiny alevins. Alevins are still larvae and cannot feed themselves. The alevin’s orange yolk sack provides all their nutrients. It doesn’t become a fry until it’s developed enough to be able to feed itself. Dipper eats an alevin

So, as we slide into 2022, I am left wondering: are the fertilized eggs or the alevin the dipper’s cavier? 

 

Posted in birds, fish | Tagged , , | 8 Comments

White hare

 

It has been about seven years since we last had a flurry of observations of the Snowshoe Hare. Maybe it is enough that the numbers are starting to come up again. I have seen tracks and now Derek Kite has seen a Snowshoe Hare down a road in the mountains.

Of course, at this time of year, the hares are white.

In July 2015, the Snowshoe Hare is brown, with the exception of its large hind feet.

But, fast forward to this winter, it is white, with black eye and ear tips.

 

Posted in mammals | 3 Comments